Нещодавно Уряд вніс зміни до Постанови №305. Чи означає це те, що нові норми харчування – старі?
Спершу здається, що ці зміни є суто редакційними. Але все якраз навпаки – вони є суттєвими і вчасними. Чому? Марія Дробот, експертка проєкту #DECIDE, докладно пояснює, на що ж слід звернути увагу освітянам
Отже, зміни:
дозволяють звичні нам соняшникову і кукурудзяну олію. Так-так, вимоги до олій у першій редакції норм не дозволили би їх закуповувати та використовувати;
передбачають, що, окрім рослинних напоїв, діти з особливими дієтичними потребами зможуть отримувати безлактозне молоко. Це важливо врахувати під час закупівель;
дають «зелене світло» природним цукрам – відтепер не тільки овочі та фрукти, а й решта продуктів можуть містити природні цукри без обмежень.
Серед змін також:
необов’язково проводити розрахунки кількості білків, жирів і вуглеводів, якщо дотримується калорійність раціону;
мілілітри переведені в грами – це актуально для тих закладів, які самостійно розроблятимуть меню і технологічні картки до нього;
можна використовувати горіхи і насіння, зокрема уточнено використання сушених фруктів та ягід. Це підвищить харчову цінність раціону.
Але і це ще не все! Міністерство освіти і науки України і Міністерство охорони здоров’я України анонсували гнучкий перехідний період на нові норми, а саме до 1 січня 2022 року. Це рішення пов’язують з об’єктивними труднощами під час закупівель та укладання додаткових угод з постачальниками.
Як їх уникнути? Тут допоможе проєкт DECIDE. Навіщо відкладати на 1 січня те, що можна впровадити вже з 1 вересня?
основні кроки управлінців до старту навчального року: bit.ly/3ltpV4C
серія вебінарів щодо закупівель: bit.ly/3yqAR6N
Ознайомитися із змінами: bit.ly/3luQdDD
Проєкт DECIDE впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education – IPE за підтримки Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні