Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило технологічні картки шкільного меню за новими нормами.
Документ, що пройшов усі необхідні погодження та отримав висновок Держпродспоживслужба, дозволяє школам з 1 січня 2022 року впроваджувати нові норми харчування, а вже зараз – здійснювати для цього належні закупівлі.
Технологічні картки розроблені для:
– холодних страв і салатів;
– страв з яєць;
– перших страв;
– основних страв;
– страв із риби;
– гарнірів;
– солодких страв;
– хлібо-булочних виробів;
– заправок і соусів;
– напоїв.
Різні виходи страв для різних вікових категорій, розрахунки поживної (харчової) та енергетичної цінності порцій, технології приготування і характеристики страв – все це ви знайдете у документації.
Важливо, що технологічні картки містять не лише масу продуктів у нетто, як в нормах харчування. Так-так, є ще у брутто. Це дозволить здійснювати закупівлі, врахувавши подальшу втрату маси продуктів під час обробки.
Крім того, технологічні картки можна застосовувати для складання меню різних сезонів. Для цього у документі зазначено додаткову інформацію щодо маси деяких продуктів, які втрачають різну масу під час обробки протягом різних сезонів.
Що ж, а тепер чекатимемо на затверджене меню.
Технологічні картки: bit.ly/3nAp7ds